(tässä vain mallit millaisia tein)

 

n.30kpl

Taikina: 

50g hiivaa

100g voita

5dl maitoa

1tl suolaa

2tl sokeria

n.1,3l vehnäjauhoja

Voiteluun: 

1 vatkattu muna

Pinnalle:

Seesaminsiemeniä sekä unikonsiemeniä

Murenna hiiva kulhoon. Sulata rasva, lisää maito ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Kaada hieman maitoseosta hiivan päälle ja sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää loput nesteestä, suola, sokeri ja suurin osa jauhoista.

Alusta taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Ripottele pinnalle ohut kerros jauhoja ja peitä taikina leivinliinalla. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi eli n.30-45min.

Alusta loput jauhot taikinaan kulhossa ja pöydällä. Leivo taikinasta pieniä sämpylöitä. Nostele sämpylät leivinpaperille(pellille) ja kohota leivinliinalla peitettynä lähes kaksinkertaisiksi eli n.30min.

Voitele leivät vatkatulla munalla ja ripottele siemeniä päälle. Paista 250asteessa n.8-10min. Anna leipien jäähtyä ritilällä leivinliinalla peitettynä.

Säilytys: Leivät ovat parhaimmillaan uunituoreina, mutta säilyvät leipälaatikossa 2-3päivää, pakastimessa n.6kk:tta. Lämmitä hieman leipiä sulatuksen jälkeen uunissä 150-175asteessa tai mikroaaltouunissa.

Leikkasin saksilla noita viitoja sämpylöihin ennen toista kohotusta ja pitkulat on tehty siten et tein yhden pitkän ja ohuen säkeen ja sitten taitoin sen kahtia ja kiersin säikeet toisiinsa.

Ohje omasta ekasta leivonta kirjasta nimeltä Parhaat Leivonnaiset.