Leivontafoorumin haasteena syyskuussa oli leipoa tumma- ja vaalealeipä ja halusin kokeilla leipoa leipää lempi sämpyläistäni (itse tehdyistä) sipuli-juustosämpylöistä sekä mummoni tekemistä kotikalja maltaasta tehdyistä sämpyläistä. Lisäksi halusin kokeilla vuokaleivän tekoa joten siinä ideoita =)

Leiv%C3%A4t%20002p-normal.jpg

Mallasleipä  3 - 4 leipää

5dl vettä

1dl kaljamaltaita

1pss kuivahiivaa/25g tuore hiivaa

2tl suolaa

1rkl siirappia

3/4 rkl fenkolia (voi jättää pois, sopii joululeipään)

3 dl ruisjauhoja

1 1/4 dl täysjyväjauhoja

1dl hiivaleipäjauhoja

0,5 - 1l vehnäjauhoja 

Keitä vesi ja kaada kaljamaltaiden joukkoon (voit myös käyttää kotikaljasta jääneen mäskin kuten itse käytin, mummolasta hain). Anna jäähtyä sopivan lämpöiseksi hiivan liuottamiseen. Lisää hiiva, suola, siirappi, fenkoli sekä muut jauhot paitsi vehnäjauhot joita lisää vähitellen kunnes taikina sopivan paksua. Kohota lämpimässä paikassa liinan alla vähintään 30min. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilma pois taikinasta. Ota pala taikinaa ja tee siitä paksuhko tanko ja laita se voideltuun leipävuokaan. Laita uuni päälle 175 asteeseen ja anna taikinan kohota sillä välin. Paista n.30min. Kaada leipä vuoasta ja kopauta pohjaa, jos kumisee on kypsää. Anna jäähtyä ritilän päällä.

Leiv%C3%A4t%20012p-normal.jpg

Sipuli - Juustoleipä

3 sipulia

1/2 dl vettä

Taikina:

3 dl vettä

25 g hiiva/ 1 pss kuivahiivaa

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

1/2 dl ruohosipulia

3 dl kaurahiutaleita

7 dl vehnäjauhoja

1/2 dl öljyä

Pinnalle 

Juustoraastetta

Kuori ja hienonna sipulit. Pehmennä sipulit kattilassa pienessä vesimäärässä varovasti kiehuen. Jätä jäähtymään. Hienonna ruohosipuli. Liuota hiiva kädenlämpöiseen/ lämpimänpään veteen. Lisää sokeri, suola, hiutaleet, sipulit myös ruohosipuli ja suurin osa jauhoista. Alusta taikinaa käsin tai koneella. Lisää öljy ha loput jauhoista. Kohota taikina lämpimässä paikassa peitettynä. Muotoile taikinasta 2 tankoa jotka laita voideltuun leipävuokaan. Kohota. Ripottele päälle juustoraastetta. Paista 175asteessa n.30min. Kaada vuoasta pois ja kopauta pohjaa jos kumisee on kypsää. Anna jäähtyä ritilän päällä.

Leiv%C3%A4t%20022p-normal.jpg