SLY29 kierroksen tammikuun aiheena oli terveellinen leipä ja itse tykkään paljon leivistä joissa siemeniä =) Lähetin omalle sly:lleni ohjeen jota kokeilin myös itse viikko sitten. Ohje alunperin täältä.

IMG_4701p.jpg

Siemenleipä (pellillinen)

3 suurta munaa

10 rkl seesaminsiemeniä

10 rkl auringonkukansiemeniä

3 rkl pellavansiemeniä

6 rkl kaurahiutaleita

2 tl merisuolaa

4 rkl jauhettua mantelia

Sekoita ainekset pehmeäksi taikinaksi. Ei kuivaksi eikä juoksevaksi, vaan helpohkosti pellille levitettävän pehmeäksi. Lisää mantelijauhoa, jos taikina on liian juoksevaa, ja muna, jos liian tönkköä. Levitä taikina ohueksi mutta tiiviiksi levyksi pellille leivinpaperin päälle. Paista 150-asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia. Leikkaa levy heti uunista nostettuasi palasiksi. Anna jäähtyä ritilän päällä.

Itse paistoin varmaan liian vaaleaksi jolloin leipä ei ollut niin minun makuun :/

Lisäksi kokeilin parini lähettämää ohjetta viikko sitten.

IMG_4707p.jpg

Jauhoton pähkinäleipä (1 vuokaleipä)

100g ruskeita manteleita

100g ruskeita hasselpähkinöitä

100g saksanpähkinöitä

100g pellavansiemeniä

100g valkoisia seesaminsiemeniä

100g auringonkukansiemeniä

100g pinjansiemeniä (mielellään ruskeita)

100g vihreitä kurpitsansiemeniä

6 munaa

1dl oliiviöljyä

suolaa

Sekoita kaikki ainekset sekaisin kulhossa. Tarkista suola. Vuoraa pitkänomainen vuoka leivinpaperilla ja siirrä leipätaikina vuokaan. Paista leipää n.1h 160asteisessa uunissa. Irrota leipä vuoasta ja anna jäähtyä ritilällä.

Käytin sly-paketista saamia siemeniä, pähkinöitä ja manteleita tähän. Ostin pinjansiemeniä ja saksanpahkinöitä pussit (joissa ei ihan ollut tarpeeksi joten lisäsin omista varastoista siemeniä ohjeen muita siemeniä). Leipä oli ihan ok mutta ei ihan minun makuuni. Miellummin syön pähkinät ja siemenet muulla tavalla =)

IMG_4715p.jpg

Terveellinen jyväleipä (n.2leipää)

3dl vettä

1tlk viiliä (200g)

50g hiivaa

2-3tl suolaa

2rkl fariinisokeria

30g öljyä

n.5dl kypsiä kokonaisia tai rikottuja ohrasuurimoita

4dl ruisjauhoja

n.9dl vehnäjauhoja

Keitä suurimot pakkauksen ohjeen mukaan väljässä vedessä. Lämmitä vesi ja viili kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää suola, sokeri, kypsät jyvät sekä jauhoja. Alusta löysähkö taikina hyvin. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta leipiä. Kohota kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele leivät. Paista leipiä 200asteisen uunin alatasolla 20-25min kauniin ruskeaksi.

Laitoin itse vielä leipien päälle siemeniä. Leivästä tuli tosi hyvää mutta paistoaika ei ollut riittävä joten jouduin paistamaan lisää. Tosi täyttävää myös =) 

Tämä resepti tuli myös sly-paketista ja ohjeeseen käytin paketista tulleita rikottuja ohrasuurimoita. Leivoin näitä tänään.