Osallistuin näillä leipomuksilla Leivontafoorumin kesäkuun haasteeseen: Makea+suolainen leipomus. Makea piti olla murokuppi ja 2kpl mutta täytteet saivat olla vapaat. Suolainen oli muuten vapaa mutta jokin osa piti olla uunissa paistettu tai rasvassa.

Minulla olisi ollut monta ideaa tähän haasteeseen mutta ens jaksanut kaikkea kokeilla :D Yksi idea oli jäätelö koska jäätelö kuuluu kesään ehdottomasti :)

Murokuppeihin taikina pohja sama mutta toisista jätin kaakaon pois.

Suklaamurotaikina, tavallinen murotaikina (kaakao pois) n.5-7kpl

2dl vehnäjauhoja, 1,5 rkl tomusokeria, 0,5rkl kaakaota, 75g kylmää voita, 1 munan keltuainen, 0,5-1,5rkl kylmää vettä

Siivilöi kulhoon vehnäjauhot, tomusokeri ja kaakao. Laita kylmä voi paloiteltuna joukkoon ja nypi murumaiseksi. Lisää keltuainen ja vesi. Vaivaa taikinaksi. Kääri tuorekelmuun ja laita kylmään vähintään 15min. Kaulitse jauhotetulla pöydällä n.0,5cm paksuiseksi. Leikkaa murokuppi-vuokia isommat palat ja painele vuokaan. Painele ylimääräiset taikinat reunoja vasten pois. Laita jääkaappiin 15min. Laita leivinpaperipalat taikinan päälle ja sitten leivinpaperin päälle riisiä/kuivattuja herneitä/karkeaa merisuolaa. Paista kuppeja 175asteessa n.10-20min. Poista leivinpaperi ja "painoaine". Paista vielä 5-10min. Anna kuppien jäähtyä hieman ja sitten kumoa jäähtymään.

Jäätelökesä

Itsetehty jäätelö

4dl vispikermaa, 3 munan keltuaista, 2tl vaniljasokeria, 1tlk kondensoitua maitoa, (sokeria, jos haluat, en laittanut)

Vaahdota kerma. Laita keltuaiset yksitellen varovasti sekoittaen. Lisää kondensoitu maito ja vaniljasokeri varovasti sekoittaen joukkoon. Maista(lisää sokeria jos haluat). Laita n.1l vetoiseen astiaan ja peitä foliolla tai kannella. Laita pakkaseen. Käy sekoittamassa haarukalla pari kertaa tunnin välein. Anna jäätyä yön yli.

Ohje täältä.

Mausta jäätelö

75g tummaa suklaata, 200g tuoreita mansikoita( tai jäisiä vadelmia rouhittuna), 2tl kuivattua minttua, 1prk créme fráiche

Ota jäätelö sulamaan(käy myös kaupan jäätelö). Rouhi tumma suklaa. Paloittele mansikat pieniksi paloiksi(rouhu jäiset vadelmat). Sekoita pehmeään jäätelöön kuivattu minttu, créme fráiche, suklaa rouhe ja paloitellut mansikat(vadelmat). Laita astia takaisin pakkaseen vähintään puoleksi vuorokaudeksi.

Huuhtele jäätelökauha kuumalla vedellä ja tee pallo. Laita suklaamurokupin päälle. Koristele mansikka viuhkalla, sitruunamelissalla ja tomusokerilla.

Vinkki: Voi tehdä jäätelökakun kuivakakku vuokaan. Kuumaan veteen kastettaessa saa helposti vuoasta irti. Itse tehnyt vadelmaista versiota kakkuna.

Raparperi-Mansikka Pilvi

Raparperi-Mansikka kiisseli

 n.3,3dl raparperia, 2-4 tuoretta mansikkaa, 0,5l vettä, 0,5dl sokeria, 2rkl perunajauhoja

Kuori ja paloittele raparperit. Pilko mansikat. Kiehauta raparperit ja mansikat sokerivedessä. Sekoita perunajauhot tilkkaan kylmää vettä. Kaada ohuena nauhana kiisseliin koko ajan sekoittaen. Kiehauta. Kaada kulhoon ja ripottele pinnalle sokeria.

Marenki(2murokuppiin)

1 munan valkuainen, 0,25dl sokeria

Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten. 

Täytä tavallinen murokuppi mansikka-raparperi kiisselillä. Pursuta marenkia kiisselin päälle. Laita uunin (200astetta) ylätasolle kunnes pinta on saanut väriä. Tai kaasupolttimella väriä pintaan.

Koristele mansikka lohkoilla, sitruunamelissalla ja tomusokerilla. Tarjoile jäätelön kera(itse unohdin kun olin jo kerennyt syömään)! :D Ihana yhdistelmä ja toimii tosi hyvin vaikka itse sanonkin :P

Savuporo-Omena piirakka

 

 

Pohja

4kpl pieniä á10cm olevia irtopohja piirakkavuokia

1,5dl vehnäjauhoja, hyppysellinen suolaa, 75g kylmää voita, 1,5rkl kylmää vettä

Nypi jauhot, suola ja kylmä voi murumaiseksi. Lisää kylmä vesi ja vaivaa taikinaksi. Painele irtovuokiin. Laita kylmään 15min(tee täyte). Paina haarukalla pohjaan reikiä. Paista pohjia uunissa 10-15min.

Täyte

n.25g savuporoleikkelettä, 3/4 vihreää omenaa, 150g tuorejuustoa(maustamaton), 1 muna, 1tl maizenaa(kukkurallinen), 2tl kermaa, ripaus suolaa ja mustapippuria, vähän emmental-juustoraastetta

Pilko savuporo pienen pieniksi kuutioiksi kuten myös omena. Hienonna hieman persiljaa. Vatkaa muna tuorejuuston joukkoon  ja sekoita loput aineet paitsi juustoraaste.

Jaa täyte paistettujen pohjien päälle ja ripottele vähän juustoa pinnalle. Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n.10min ja sitten ylätasolla n.5min tai kunnes on saanut sopivasti pinta väriä. 

Tarjoile iltapalaksi esim. porkkanaraasteen(maustettu sitruunamehulla ja sokerilla) ja mini luumutomaattien kera. Koristele persiljalla.

Omena palat rouskuvat ihanasti täytteessä(johtuen lyhyestä paistoajasta kun piirakat niin pieniä :) mutta hyviä) 

Tähän piirakkaan sain idean omilta synttäreiltä savuporo-levitteestä(isältä ohje) ja kun niitä aineita jäi yli :)